Zelená káva

Zrnko po zrníčku – příběh kávy, který začíná na kolumbijských plantážích.

Naše zelená káva pochází z kolumbijského regionu Valle del Cauca. Pěstuje ji rodina Andrése Londoña na sedmi farmách rozprostřených na více než 600 hektarech. Sopečné půdy, vysoká nadmořská výška (1500 – 2000 m. n. m.) a bohatá biodiverzita tvoří ideální podmínky pro pěstování prémiových odrůd kávy.

Důraz je kladen především na šetrné a udržitelné zemědělství. Každá farma je obhospodařována ručně, s hlubokým respektem k půdě i rostlinám. Kvalitní káva se rodí v detailech, v pečlivě vybraných polohách, porozumění místních specifik a díky dlouholetým znalostem předávaných z generace na generaci.

Každý krok v pěstování kávy je důležitý – od výsadby přes ruční sběr těch nejzralejších třešní až po precizní zpracování a uskladnění. Porozumění tradičních pěstebních postupů s využitím moderních poznatků o fermentaci přináší kvalitní kávu se širokou paletou chutí. Zpracování probíhá třemi způsoby – přírodní metodou - natural, pro Kolumbii nejběžnějším zpracováním promytím - washed nebo unikátním medovým procesem - honey, který dodává kávě specifickou sladkost. Každá metoda má své místo podle charakteru sklizně a odrůdy.

Zelená káva je poté pečlivě skladována dle nejmodernějších standardů v prostředí s kontrolovanou vlhkostí a teplotou. Přeprava probíhá v kontejnerech s řízeným klimatem, které uchovávají její čerstvost, aroma a jedinečnost až do chvíle, kdy si ji zákazník vychutná ve svém šálku.

Na našich plantážích dozrávají odrůdy jako Geisha, Bourbon, Colombia, Caturra, Maragogipe, Catimor, Castillo, Tabi či Ethiopian.

Aktuálně nabízíme čtyři odrůdy: Geisha natural, Caturra washed, Red Bourbon washed a Castillo washed.